1. По-ефективно предаване на информацията

Научни изследвания на човешката памет показват, че когато човек слуша, например на лекция в университета, запомня около 10% от това, което е чул. Когато чете, запомня около 20% от прочетеното, а когато възприема информацията визуално – тоест гледане на живо или гледане на видео клип, запомня около 80% от информацията, която му е представена.
Това означава, че усилията, които бихте вложили в писане на една публикация в блог, биха били много по-обезпечени, ако ги вложите в създаването на видео клип.

2. Не е трудно да се започне

Много хора си мислят, че за да започнат им е нужен голям бюджет за снимачна техника, студио и други скъпи неща, които не могат да си позволят, което според мен е само оправдание да не започнат. Това, което може да направите е да бръкнете в десния си джоб и да извадите смартфона си, който според мен огромна част от вас имат. Смартфоните от доста време се произвеждат с камери, достатъчно добри за създаване на видео съдържание за интернет.

Разбира се, след като се уверите, че усилията ви се възнаграждават и създадете малка фен база, може да започнете да инвестирате в по-добра техника, чрез която да подобрите още повече качеството на клиповете си.

3. По-добра позиционираност в Интернет

Това, което харесвам най-много в създаването на видео е, че може страшно много да подобри вашата позиционираност в интернет.
Например видео публикациите във Фейсбук достигат доста повече хора от другите типове публикации. Причината е, че Фейсбук като повечето други социални мрежи искат да се утвърдят като видео платформа, давайки приоритет на този тип публикации.

Друг начин да се позиционирате в интернет е чрез Youtube. Голяма част от фирмите имат уеб сайтове, които оптимизират, за да се показват на челни позиции в Google, което е най-голямата търсачка. Като създавате видео имате възможността да се появявате на първите места от търсенето във втората по големина търсачка в интернет и това е Youtube. Голяма част от потребителите предпочитат именно там да търсят продуктите или услугите от които имат нужда. А както вече казах също и Google показва видео резултати от Youtube.

4. Изграждане на доверие у вашите потенциални клиенти

За човек не е естествено да проявява доверие към фирми или марки, ние сме създадени да комуникираме с други хора и да се доверяваме на тях. Ако един човек асоциира един бранд с други човешки лица, има по-голям шанс, той да им се довери и да закупи продукта или услугата им.
Когато създаваме видео, ние показваме човешки образ, който говори на потенциалните ни клиенти.

Ако създавате клипове в които говорите на теми свързани с полето на работа на вашия бизнес, вие имате възможност да се утвърдите като експерт в бранша, така потенциалните клиенти биха предпочели вашата фирма пред конкуренцията.

Тъй като в България фирмите, които създават активно онлайн видео съдържание не са много, има голяма вероятност малка част от вашите клонкуренти да създават такова съдържание, дори е възможно никой да не го прави. В такъв случай би било доста лесно да се утвърдите като експерт по темата в интернет.
Когато хората, които се интересуват от тези неща потърсят нещо в търсачките, е възможно вашият клип да се появи на първите места в резултатите.

Това може да бъде един достъпен и ефективен начин за реклама на вашата дейност, дори смея да твърдя, че е по-ефективен от традиционната реклама, защото хората все повече започват да усещат, когато се опитвате да им рекламирате неща и да им продавате неща, много по-лесно биха се доверили на нещо, което са видяли в клип в Youtube, отколкото на нещо, което са видяли в реклама, било то и реклама в интернет.

Да вземем за пример, че вие имате онлайн магазин за рибарски принадлежности и започнете да правите интересни и полезни клипове свързани с риболова. Аз никога не съм ходил за риба и решавам, че ще опитам. Пиша в Google, как се лови пъстърва, Google ми показва вашия клип, от него разбирам каква въдица ми трябва, каква стръв и друга полезна информация. Това ми показва, че вие разбирате от риболов и ме кара да ви имам довери, когато става въпрос за тази тема. За това, когато реша да си купя въдица има голяма вероятност първо да потърся вашия магазин.

По този начин вие бихте създали една група, не от клиенти, а от фенове, защото част от хората видяли вашето видео, биха се абонирали за вашия канал, така те ще виждат повече от клиповете, които качвате. По този начин постоянно ще им бъде напомняно за вашия бранд.

5. Хората искат да консумират видео

В този момент видеото е най-консумираното съдържание в интернет, преди да снимам този клип прегледах някои статистики и открих, че през 2017 година видео съдържанието е отговорно за 74% от световния интернет трафик.

Друга статистика показва, че 55% от хората консумират видео съдържание всеки ден.

За това според мен не само е добре бизнесите да правят видео съдържание, а е задължително поне да опитат.